Är du handlare?

Du som är medlem, logga in här!

Organisationsnr
Cykel
Moped
Sport
Trädgård


Trädgård

Här samlar vi intressanta artiklar om trädgård.När ska man beskära?, Vilken häcksax är bäst? Vad ska jag göra av alla äpplen?
läs mer i menyn till höger.


Trädgården i september

Tid för bedömning och nya initiativ
Inom kort är det slut på trädgårdens håvor, men ännu finns det mängder av frukt, och i köksträdgården finns det fortfarande mycket att hämta.

Statistiskt sett faller det mindre regn i september, men det blir också mindre solsken. Bristen på sol betyder att vi mot slutet av månaden kan räkna med nattfrost. Det betyder att man måste hålla ögonen på känsliga plantor, blomlökar och liknande som inte tål frost. Antingen ska de upp, eller också täckas över ordentligt.

September är en av de trögaste trädgårdsmånaderna. Detta är höstmånaden som utgör en idealisk tid för plantering på grund av den varma och fuktiga jorden.

Köksträdgården
Det är nu du ska utvärdera köksträdgården. Vad lyckades du med, vad blev du mest nöjd med? Vad vill du inte ha med i köksträdgården nästa år? Skriv ned alltsammans så slipper du göra samma fel nästa år igen.

Jordgubbar tar till exempel mycket plats, är de värda det? Och dillen? Kanske skulle man ha odlat den i kruka i stället, för att få mer plats för potatisen?
Och på tal om jord, är det dags att tillföra den nytt organiskt material. Det finns det gott om i slutet av året, så se till att skaffa dig en kompostbehållare eller göra en egen. På tomma jordlotter kan det löna sig att så fånggrödor. De kallas också för miljöväxter eller täckgrödor. Detta är fånggrödor som täcker jorden, hindrar ogräset och dessutom tillförs jorden fin humus när växtligheten bryts ned under vintern.

Prydnadsträdgården
Om du ska så egna sommarblommor ska du i vissa fall börja redan i januari på fönsterbrädan. Vilda blommor kan du så utomhus, från och med nu och fram till i mars.
Ställ dig i kön så snart de första vårlökarna börjar säljas. Den som kommer först får de bästa. Ju fortare lökarna kommer i jorden, desto finare blommor får du. De bästa lökarna är de som är fasta och hårda, som ännu inte börjat gro och som saknar antydningar till mjöldagg. När det gäller tulpanlökar är de lökar bäst som fortfarande har ett fast, brunt skal.

I perennrabatten stortrivs perennerna. De älskar den varma jorden och det mestadels fuktiga vädret. Höstanemonerna är en av sommarens sista glädjeämnen, men sedan kommer vinterastrarna.
Om irisknölarna har blivit för stora ska de delas nu. Du kan redan nu plantera nya perenner eller anlägga en perennrabatt.
Håll också ögonen på sommarblommorna i krukor. Om det väntas frost ska de täckas över med tidningar och ställas nära en vägg.

Snart behöver du inte längre klippa gräset varje vecka. Under månadens lopp ska klipphöjden ökas så att gräset kan få fler blad. På så vis stärks rotnätet så att gräset klarar sig bättre under vintern. Göd lite nu, och på nytt i november.

Parera vårens mosselände redan nu genom att rensa mattan ordentligt med en mossrivare. Det är också en god idé att ansa kanterna med en kantsax eller kantskärare.

Om du tänker anlägga en ny gräsmatta är september den absolut bästa tiden för det. September är en bra planteringsmånad för alla vintergröna växter. De som fäller sina löv väntar du med till nästa månad.

Fruktträdgården
Den bågnar av blommor och frukt. Efter en fruktsam höst kan blommande träd och annan stenfrukt beskäras. Beskär bara där det är klart nödvändigt. Ta bort sjuka grenar, grenar som växer inåt kronan och grenar som gnider mot varandra.

Växthuset
Klipp av topparna på tomatplantorna så att det inte kommer nya blommor som stjäl kraften från det som redan håller på att utvecklas. Nu kan du börja ta bort bladen, så att frukten får gott om ljus och luftcirkulationen kring den blir god. Var sparsam med vatten och gödning, eftersom det inte längre behövs i några större mängder. Du kan nu så rädisor, och med lite tur kan du få ännu en omgång fräsch sallad.

Det här är ett sammandrag från en artikel läs artikeln i sin helhet på www.fiskars.com


[Senast uppdaterad: 2007-09-05 ]Tillbaka
Underkategori:

  Klippare för alla sorters häckar

  Vad ska jag göra av alla äpplen?

  Hitta nästa trädgårdsevenemang.